Persones amb discapacitat intel·lectual alerten al Govern de la Generalitat de les dificultats que afronten a l’hora d’accedir al mercat laboral

  • Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament denuncia que només 1 de cada 5 persones del col·lectiu en actiu té feina en aquest moment

  • Diferents persones amb discapacitat intel·lectual van mantenir ahir una conversa amb el Conseller de Treball, Roger Torrent per traslladar-li demandes i inquietuds sobre qüestions com els Centres Especials de Treball, l’envelliment, el Treball amb Suport, la Funció pública, o la formació, entre d’altres.

  • La federació posa damunt la taula un seguit de propostes per avançar cap a un nou model d’inserció laboral més inclusiu i sostenible i demana el compromís de l’administració pública, les empreses i la societat en general.  

Dimecres, 30 de novembre de 2022.- Les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament tenen dret a treballar. I no només en tenen el dret, sinó que poden i volen fer-ho. Tanmateix, aquesta premissa aquí, a Catalunya, i al conjunt de l’estat espanyol, no es compleix. Les xifres ho demostren: només 1 de cada 5 persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament en actiu té feina. Una xifra del tot preocupant, tenint en compte que el treball és un dels principals mecanismes d’inclusió social.

Per aquest motiu, Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, reclama al Govern, una vegada més, la necessitat d’impulsar un nou model d’inserció laboral més inclusiu i sostenible i, per fer-ho, demana el compromís de l’administració pública, les empreses i la societat en general. La federació fa aquesta crida en el marc del Dia Internacional de les persones amb discapacitat, que se celebra aquest proper dissabte, i a través de la campanya “Volem i Podem Treballar”.

Les dades de l’estadística anual sobre l’ocupació de les persones amb discapacitat de l’INE són clares i mostren una baixada, tant en la taxa d’activitat, com en la taxa d’ocupació, de les persones amb discapacitat intel·lectual al llarg del 20201, de 2 i 2,8 punts

respectivament. En concret, la taxa d’activitat de les persones amb discapacitat intel·lectual se situava en el 28,3%, mentre que la de les persones sense cap discapacitat era del 76,1%. Pel que fa a la taxa d’ocupació, la de les persones amb discapacitat intel·lectual només arribava al 17,6%, mentre que la de les persones sense cap discapacitat se situava en un 64,3%. Aquestes dades mostren una baixa presència en el mercat laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, fet que preocupa molt el col·lectiu, tenint en compte que el treball és un dels principals mecanismes d’inclusió social.

Per poder revertir aquesta situació i amb la voluntat de reivindicar el dret a una feina digna i denunciar les barreres amb què encara avui es troben moltes d’aquestes persones en l’àmbit laboral, Dincat reclama a  través d’un manifest:

  • Que la Generalitat avanci de forma clara i vinculant (i amb la col·laboració del sector) en la definició d’una estratègia global d’ocupació per a les persones amb discapacitat intel·lectual i un model d’inserció laboral que garanteixi un accés digne al treball i dignifiqui la vida del col·lectiu. Entre d’altres, cal que contempli:
    • L’impuls de l’ocupació en l’empresa ordinària apostant i desenvolupant el Treball amb Suport de manera estable, així com posant en marxa més incentius per tal que les empreses contractin a persones amb discapacitat intel·lectual.
    • La millora i adequació dels recursos destinats a la creació i manteniment dels llocs de treball de les persones amb discapacitat intel·lectual als Centres Especials de Treball, de manera que els suports siguin adequats, estables i sostenibles. Així com permetre la compatibilitat entre la feina i l’accés a determinats serveis assistencials.
    • La convocatòria de més oposicions de funcionariat públic reservades per a persones amb discapacitat intel·lectual, garantint l’accessibilitat en tots els processos i publicacions.
    • El desenvolupament de polítiques de formació professional adaptada i la consolidació de les polítiques d’acompanyament a les persones envellides prematurament. L’entrada i sortida del mercat laboral són processos clau en el cicle de vida d’una persona.
  • Que el govern de l’estat impulsi els canvis normatius que permetin avançar en el dret al treball i la igualtat d’oportunitats laborals per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Destaquem la importància de:
    • Millorar i concretar el finançament per desenvolupar les polítiques d’ocupació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya.
    • Augmentar l’actual quota de reserva del 2% de llocs de treball fins a un 4% (reservant un mínim de l’1% per a les persones amb discapacitat intel·lectual), així com establir mecanismes contundents amb el seu compliment, que actualment no es respecta.
    • Establir els canvis necessaris per garantir l’accés a la jubilació anticipada, tenint en compte l’envelliment prematur i menor trajectòria professional de les persones amb discapacitat intel·lectual.
    • Permetre la compatibilitat entre la feina remunerada i les prestacions econòmiques de caràcter assistencials, tenint en compte el sobre cost que implica la discapacitat, la garantia de la qualitat de vida i la importància del treball com a mecanisme d’inclusió.

Amb l’objectiu de traslladar aquestes demandes, la federació va celebrar ahir dimarts, 29 de novembre, un acte en format taula rodona on diferents persones amb discapacitat intel·lectual van mantenir una conversa amb el Conseller de Treball, Roger Torrent. Al llarg de la conversa, van poder compartir les seves experiències laborals i traslladar-li demandes i inquietuds sobre qüestions com els Centres Especials de Treball, l’envelliment, el Treball amb Suport, la Funció pública, o la formació, entre d’altres.

 

DESCARREGA LA NOTA DE PREMSA

One thought on “Persones amb discapacitat intel·lectual alerten al Govern de la Generalitat de les dificultats que afronten a l’hora d’accedir al mercat laboral

Comments are closed.