NP | Dincat impulsa a Catalunya “Mi Casa: una vida en comunidad”, un projecte d’innovació que reivindica la inclusió real als barris i pobles de les persones amb discapacitat intel·lectual amb grans necessitats de suport

  • Amb la implicació actual de 9 entitats del territori, s’han creat 21 habitatges pilot i ja són 68 persones amb discapacitat intel·lectual les que compten amb els suports necessaris per a poder decidir per elles mateixes com volen viure.

  • Dincat demana valentia a l’administració pública per a continuar apostant per projectes com aquest que contribueixen a fer possible el procés de desinstitucionalització i a trobar els models d’atenció i perfils professionals adequats per fer-lo possible.

  • El projecte compta amb una inversió estimada a Catalunya de 5 milions d’euros dels Fons Next Generation i amb el finançament de la Generalitat de Catalunya de 33 places via conveni amb una dotació estimada de prop d’un milió d’euros per aquest 2024.

 

Dimarts 19 de març de 2024. Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual, ha impulsat a Catalunya el projecte estatal “Mi Casa: una vida en comunidad”, que neix amb la voluntat de garantir el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual, també les que tenen grans necessitats de suport, a viure en comunitat i a decidir per elles mateixes els aspectes més elementals de la seva vida. L’objectiu és testejar nous models de vida per a aquestes persones, per tal de canviar les actuals polítiques de cures de llarga durada, fent que puguin viure pel seu compte en pisos i cases a la comunitat, envoltats de veïns i amb oportunitats per poder relacionar-se , gaudir del seu lleure i de la seva intimitat. En aquest sentit, Dincat recorda que el procés de desinstitucionalització és un camí necessari i que projectes com aquest són un pas més a trobar els models d’atenció i els perfils professionals adequats per fer-lo possible.

Gràcies a aquest projecte i a l’actual implicació de 9 entitats del territori (Alba Jussà, Apindep, Aprodisca, Aspronis, El Rusc, Ilersis, IPSS, Pere Mitjans i Prodis), s’han creat 21 habitatges pilot i ja són 68 persones amb discapacitat intel·lectual i grans necessitats de suport les que han passat a viure en comunitat i a comptar amb els suports necessaris per a poder decidir per elles mateixes com volen viure, tenint en compte les seves necessitats i desitjos, a través del model centrat en la persona, tal com determina la Convenció els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU.    

“Ara visc a un pis amb quatre companys, que són amics. Soc molt feliç perquè sempre havia volgut fer classes de bateria i ara amb l’ajuda dels professionals he pogut començar a anar-hi al centre cívic i faig una vida normal. També vaig a la piscina del barri i aviat espero començar a ajudar a l’hort on van els veïns. I he animat a altres amics també a fer noves activitats. Això abans no ho hagués imaginat mai”, explica en Daniel (35 anys), una de les persones participants del projecte a través de l’entitat Rusc Girona.

“El projecte “Mi Casa: una vida en comunidad” és essencial per entendre que calen nous models que donin oportunitats reals a totes les persones de poder viure amb plena inclusió, participar en la comunitat, relacionar-se amb l’entorn i fer noves amistats”, explica Víctor Galmés, director de Dincat. “S’ha de ser valents i contribuir al desenvolupament de polítiques públiques de prevenció de la institucionalització. Cal apostar per models d’habitatge a la comunitat per a totes les persones, especialment per a aquelles que tenen més necessitats de suport i que generalment queden excloses dels models més inclusius i personalitzats i, per fer-ho possible, calen perfils professionals adequats, com l’assistent personal”, afegeix.

‘Mi Casa: una vida en comunidad’ és un projecte d’innovació de Plena inclusión a 3 anys (2022-2024), que està impulsat a 7 comunitats autònomes i compte amb el suport del Govern d’Espanya (a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb fons del programa NextGenerationEU) i de les diferents administracions públiques de cada territori. En concret, a Catalunya, el projecte compta amb un finançament estimat de 5 milions d’euros dels Fons Next Generation i amb el finançament de la Generalitat de Catalunya de 33 places via conveni amb una dotació estimada de prop d’un milió d’euros per aquest 2024.

Tot i l’optimisme que genera l’aposta per projectes pilot que apunten a nous models d’habitatge centrats en la persona, Dincat recorda que, encara avui, més de 3.800 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten a l’espera d’una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la pròpia llar. Una realitat molt preocupant que el col·lectiu fa anys que denuncia.

 

Sobre Dincat

Dincat és la principal representant de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya, que agrupa gairebé 300 entitats socials i representa els drets de més de 75.000 persones del col·lectiu i les seves famílies al territori. A través dels valors de compromís, dignitat i igualtat

d’oportunitats, la federació treballa dia a dia amb l’objectiu de garantir una inclusió social i laboral digna, així com per vetllar per una vida més justa per aquestes persones i les seves famílies.

 

Sobre Mi Casa

“Mi Casa: una vida en comunidad” és un projecte d’innovació social de Plena Inclusión per promoure la vida en comunitat de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament que necessiten més suports. És finançat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, a través dels fons NextGenerationEU de la Unió Europea. https://www.micasauvc.org/