NP| Dincat considera que no es pot acceptar el nou retard en els pagaments al sector de la discapacitat intel·lectual per part del Govern

  • La Generalitat de Catalunya va informar dimarts que els abonaments de les quantitats corresponents al mes d’abril no es podran fer tots efectius dins el termini habitual, el 30 de juny
  • Les entitats que atenen el col·lectiu es troben en una situació límit agreujada per la crisi del coronavirus i, si el Govern no compleix amb el seu compromís, posa en perill la seva viabilitat

Dijous, 25 de juny de 2020.- Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, denuncia la falta de comprensió de la Generalitat després que dimarts passat anunciés un nou endarreriment en els abonaments a les entitats del sector de la discapacitat intel·lectual, entre a d’altres d’àmbit social. En concret, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, informava que el pagament de les quantitats corresponents al mes d’abril, sens dubte el més dur pel que fa al sobreesforç econòmic i humà que van haver d’afrontar les entitats, no es podran fer tots efectius dins el termini habitual, el 30 de juny. Dincat considera, també, incomprensible que ni tan sols s’hagi donat una data de cobrament, deixant les entitats confuses i sense la possibilitat de planificar-se sabent a què s’atenen.

Estem decebuts. Portem setmanes de diàleg amb el Govern i són plenament coneixedors de la situació tan vulnerable que estan travessant les nostres entitats”, assegura Carles Campuzano, Director de Dincat. “Exigim que paguin i que ho facin immediatament, abans que aquest endarreriment, sumat als deutes acumulats, a la falta de finançament i als sobre costos derivats de la pandèmia, dugui a les entitats a situacions irreversibles que vulnerin els drets del col·lectiu”, reclama Campuzano.

En un comunicat la setmana passada, Dincat ja alertava de la difícil situació que està vivint el sector i, tot i agrair la paga extra als treballadors de residències, recordava que el que realment urgeix al col·lectiu és la revisió del finançament que perceben les entitats per tal d’enfortir els serveis de forma permanent.

Abans de l’arribada de la pandèmia, Dincat ja alertava de la fragilitat en què es troben les entitats del sector, que arrosseguen des de fa més de 10 anys una situació greu de vulnerabilitat. A dia d’avui, i segons un estudi realitzat per La Confederació, s’estima que el deute acumulat de les administracions públiques a les entitats del sector de la discapacitat intel·lectual en concepte de factures vençudes pendents de pagament és de més de 5M€. A aquest deute, se suma la quantitat de més de 7,5M€ en subvencions pendents de pagament en concepte de serveis, projectes i activitats degudament justificades. Aquestes xifres, sumades a l’impacte econòmic de la Covid-19 agreugen encara més la realitat del sector.

Per aquest motiu, Dincat considera del tot inacceptable la decisió del Govern, que posa en perill la sostenibilitat i viabilitat dels serveis que atenen a les persones amb discapacitat intel·lectual, deixant-les, una vegada més, desemparades i endeutades en un moment en què necessiten més que mai el seu suport i compromís, i en què cal fer front a la paga extraordinària d’estiu de les professionals.

Descarrega la nota de premsa