NP| Dincat celebra el compromís del Govern de reformar el Codi Civil Català sobre la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat de cara al setembre

  • Joan Ramon Casals, director general de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha confirmat la posada en marxa d’un Decret Llei d’urgència i transitori sobre la qüestió, durant un acte organitzat per la representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya
  • La federació insisteix en la necessitat de desplegar un paquet de mesures administratives i organitzatives, tant per part del Govern com per part del Poder Judicial, acompanyades del finançament necessari, que facin viable una aplicació adequada de la nova llei, que evitin la incertesa, la inseguretat i la frustració de persones, famílies i professionals de les entitats

Divendres, 9 de juliol de 2021.- Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, aplaudeix la decisió del Govern d’impulsar, de cara al setembre, un Decret Llei d’urgència i transitori per reformar el Codi Civil Català, passant d’un model d’incapacitació jurídica a un model basat en els suports. Una reforma que Dincat reclamava des de fa temps i que ara urgia més que mai accelerar, després que el Congrés dels Diputats aprovés la reforma del codi civil estatal el passat mes de maig. Tot i que ambdós normatives operen de forma independent, el sector considera imprescindible que vagin en la mateixa línia i ho facin d’acord amb el que determina la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat, i evitar, així, confusions a l’hora d’aplicar-les. A pesar de tractar-se d’un primer pas i la normativa encara no serà la definitiva, Dincat celebra que el Govern hagi pres d’encertada decisió de posar en marxa el marc legal necessari per començar a adaptar el Codi Civil Català a finals d’estiu, moment en que entrarà en vigor la reforma estatal.

Així ho afirmava Joan Ramon Casals, director general de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, durant l’Altaveu Dincat “El codi civil i la capacitat jurídica”, una jornada informativa entorn les implicacions de la reforma de la legislació civil i processal en matèria de capacitat jurídica a Catalunya, celebrada per l’entitat aquest dijous. “La posada en marxa d’aquest Decret Llei transitori permetrà que es flexibilitzi la figura de l’assistent en funció de la voluntat, desitjos i preferències de la persona amb discapacitat”, ha explicat Joan Ramon Casals. “De cara a finals d’any, esperem poder dur al Parlament el Projecte de Llei sobre la qüestió treballat en profunditat i amb la participació del sector de la discapacitat i tots els agents implicats en la seva aplicació. En tenim tota la voluntat”, ha afegit.

“Estem satisfets que la nostra demanda s’hagi escoltat. Tanmateix, som conscients que aquesta reforma suposa un repte pel conjunt de la societat i, per aquest motiu, és important que s’apliqui de manera adequada, amb els recursos necessaris i la imprescindible formació i complicitat dels professionals jurídics”, explica Carles Campuzano, director de Dincat.

En aquest sentit, Dincat considera necessari desplegar un paquet de mesures administratives i organitzatives, tant per part del Govern com per part del Poder Judicial, acompanyades del finançament necessari, que facin viable una aplicació adequada de la nova llei, que evitin la incertesa, la inseguretat i la frustració de persones, famílies i professionals de les entitats concernits en la matèria. De la mateixa manera, insisteix en la importància que la llei posi a l’abast els mecanismes necessaris perquè les persones amb discapacitat intel·lectual que ho necessitin puguin prendre decisions segons la seva voluntat, desitjos i preferències amb les garanties necessàries per evitar que pateixin cap mena d’abús.

L’acte celebrat per Dincat va comptar també amb la participació de l’expert Andrés Labella, advocat i investigador predoctoral de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili, així com amb persones clau que representen els operadors jurídics fonamentals en l’aplicació d’aquesta nova normativa com són l’Eva Ribó, consellera del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) i degana del Col·legi d’Advocats de Sant Feliu de Llobregat, en José Alberto Marín, president del Col·legi Notarial de Catalunya i la Silvia Ventura, Ex magistrada en Capacitat Civil de les persones, presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial de la Fundació Congrés Català de Salut Mental i membre del patronat de la Fundació Malats Mental de Catalunya.

Descarrega la nota de premsa