Plena Inclusión celebra el primer seminari del projecte "Mi Casa", sobre els nous models d'habitatge en comunitat per a persones amb discapacitat intel·lectual

foto

• Aquest projecte vol aconseguir millorar els models d'habitatge per a persones amb discapacitat intel·lectual i que siguin elles mateixes les qui decideixin com i amb qui viure, i que puguin fer-ho de forma independent.

• En el seminari 50 professionals de Plena inclusión i persones de les administracions van compartir les experiències d'habitatges en la comunitat de l'associació PAUTA i la Fundació RAIS.

"MI CASA" és un projecte d'innovació que es realitza amb el lideratge de Plena inclusión, les seves Federacions i en aliança amb Administracions Públiques, organitzacions de persones amb discapacitat en processos de transformació i el suport d'organitzacions de Gal·les (Regne Unit), així com universitats amb les quals col·laboren.

Amb aquest projecte es vol desenvolupar models d'habitatge en la comunitat per a totes les persones, especialment per a aquelles que tenen majors necessitats de suport i que generalment queden excloses dels models d'habitatge inclusius i més personalitzats.

El primer seminari "MI CASA" es va celebrar ahir en l'habitatge en comunitat de l'associació Pauta (amb la col·laboració d'aquesta entitat i de la seva federació Plena inclusión Madrid). Va reunir a mig centenar de professionals de Plena inclusión i les seves federacions, així com a tècnics de l'Administració Pública. En la inauguració la presidenta de Pauta, Carmen Gil, el gerent de Plena inclusión Madrid Javier Luengo i el director de Plena inclusión Espanya Enrique Galván, van agrair als i les assistents l'interès en aquest projecte i van subratllar la importància de plantejar nous models centrats en les persones que permetin la transició des de les institucions a la inclusió en la comunitat.

A continuació, la coordinadora del projecte Berta González, va explicar en profunditat els beneficis (a igual inversió) d'aquests models d'habitatge centrats en les persones amb discapacitat intel·lectual, en la seva qualitat de vida, per passar a presentar les dues experiències que van protagonitzar el seminari, les de la pròpia associació Pauta amb persones amb TEA i trastorn de conducta, i les de Fundació RAIS amb persones sense llar.

El gerent de Pauta, Carlos Pérez, va mostrar l'experiència del pis pilot que va acollir la jornada, en el qual viuen actualment sis persones amb TEA de forma independent, i com aquesta experiència ha millorat de forma molt important els seus trastorns de conducta, a més de permetre'ls una vida més propera a les seves preferències i també a la comunitat.

D'altra banda, el responsable d'habitatge de la Fundació RAIS, va explicar el seu projecte basat en el model internacional "Housing First", gràcies al qual han aconseguit en 4 anys gestionar 400 habitatges individuals per a persones sense llar, trastorns de conducta i/o addiccions, aconseguint un alt nivell d'inclusió i permanència en els pisos.

Opinió del lector