La Taula del Tercer Sector reafirma el seu paper de defensa dels drets socials a Catalunya i manté el compromís amb les persones més vulnerables

15 anys taula

• L'organització ha celebrat els seus 15 anys amb un acte institucional amb el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; la consellera de Salut, Alba Vergés; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells.

• Francina Alsina: "Mentre hi hagi persones que no gaudeixen dels mateixos drets que la resta de la ciutadania, la Taula del Tercer Sector Social es manté intacte i ferma en el seu compromís de defensa dels drets socials i de lluita per fer decréixer les desigualtats i les injustícies al nostre país".

• L'acte ha estat un reconeixement a les 35 federacions i grans organitzacions que formen part de la Taula i que aglutinen més de 3.000 entitats socials a Catalunya que ofereixen serveis i suports a persones en situació de vulnerabilitat i que treballen per a la cohesió i la inclusió social.

La Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha celebrat aquesta tarda el seu 15è aniversari amb un acte institucional a l'Auditori Disseny Hub Barcelona que ha comptat amb la participació del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; el conseller de Treball, Benestar Social i Famílies, Chakir El Homrani; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells.

"Volem seguir al vostre costat i continuar treballant junts per aconseguir una societat menys desigual. El Tercer Sector és fort, actiu i rigurós i encarneu els millors valors de la nostra societat. Aquest és el model pel qual volem seguir apostant, el del treball conjunt amb el teixit associatiu del país" ha afirmat el president de la Generalitat de Catalunya. En la mateixa línia s'ha expressat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha destacat "la capacitat de resiliència" pròpia del Tercer Sector Social . "En aquests 15 anys, hem viscut moments molt difícils socialment, la crisi o aquest últim any, però les entitats socials sempre heu estat allà. He aconseguit molt, però encara ens queda molt per fer en temes d'habitatge, laboral o en mesures com el desplegament total de la Renda Garantida de Ciutadania o les clàusules socials" ha recordat l'alcaldessa de Barcelona. Pel que fa al president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha agraït a les entitats socials que hagin fet possible aquesta "història d'èxit" i ha emfatitzat en què "no pot haver-hi progrés sense inclusió social".

L'acte, presentat pel periodista i doblador Ramon Hernández i amb el jove monologuista Marc Buxaderas, ha estat un reconeixement a les 35 entitats federades a la Taula del Tercer Sector Social, que aglutinen més de 3.000 entitats socials a Catalunya que defensen els drets socials i que ofereixen serveis i suports que afavoreixen la cohesió i la inclusió social de persones vulnerables. "Mentre hi hagi persones que no poden trencar el cercle de pobresa, que no poden accedir a un habitatge digne, que no tenen feina o que la tenen precària, que no poden fer front al pagament de serveis bàsics o que no tenen suports per tenir una vida autònoma i independent. En definitiva, mentre hi hagi persones que no gaudeixen dels mateixos drets que la resta de la ciutadania, la Taula del Tercer Sector Social es manté intacte i ferma en el seu compromís de defensa dels drets socials i de lluita per fer decréixer les desigualtats i les injustícies al nostre país" ha afirmat Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social que també ha fet valdre la feina i la vocació de servei públic del Tercer Sector Social a l'hora de proveir serveis a les persones "som un aliat imprescindible i estratègic en la coproducció i el codesenvolupament de les polítiques socials del país. Històricament, hem impulsat projectes i suports a la ciutadania més vulnerable que, en la majoria de casos, s'han convertit en drets socials. Entitats socials que prioritzen el benestar i la qualitat de vida de les persones als beneficis econòmics" ha recordat Alsina.

A l'acte s'ha volgut agrair especialment la contribució dels expresidents i expresidentes de la Taula del Tercer Sector Social que han estat al capdavant de la institució i els avenços socials assolits conjuntament durant aquests anys. "Avui volem reafirmar l'aposta que fa 15 anys van fer un grup d'entitats per tenir una sola veu, per treballar de manera transversal i per lluitar conjuntament per la defensa dels drets socials i l'enfortiment de les entitats socials. Sense aquesta convicció, no hauríem avançat fins a la Catalunya Social d'ara" ha subratllat la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social.

La celebració ha conclòs amb la lectura dels manifest dels 15 anys amb el títol "Compromís ferm i defensa activa dels drets socials" que ha servit per reafirmar la missió, els valors i l'acció de la Taula del Tercer Sector i per renovar el compromís de l'organització per al "progrés social d'aquest país" i "per avançar Catalunya en benestar, cohesió i justícia social i per continuar fent d'altaveu i denúncia de totes aquelles situacions que empobreixen, discriminen i creen desigualtats i injustícies".

Manifest dels 15 anys aquí

Vídeo dels 15 anys aquí

---------------------------------------------------------------------------------

PRINCIPALS FITES ACONSEGUIDES EN ELS 15 ANYS DE LA TAULA DEL TERCER SECTOR SOCIAL

En la defensa dels drets socials

Aportacions a desenes de noves lleis socials: serveis socials, ingressos mínims, accessibilitat, dret a l'habitatge, pobresa energètica, ocupació, immigració, etc.Impuls d'Iniciatives Legislatives Populars.Aportacions a plans governamentals i mesures per a la inclusió i la lluita contra la pobresa.Convenis de col·laboració amb el Govern per a l'impuls de la reinserció social de les persones que surten de la presó i per a l'ampliació del parc d'habitatge amb finalitats socials.Conveni de col·laboració amb el Consell Català de l'Advocacia per a la defensa legal dels drets socials.Propostes als partits amb motiu de totes les conteses electorals: catalanes, municipals, espanyoles i europees.Publicació de 53 dossiers 'Catalunya Social' que recullen recomanacions i propostes per a la millora i l'aprofundiment de les polítiques socials.

En el reconeixement i projecció del sector social

Ingrés al Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya i en més de 30 òrgans consultius i de participació d'altres institucions públiques i privades.Presència mediàtica. Campanya anual de comunicació i sensibilització de la ciutadania.Creació d'un mapa i buscador on-line de les entitats socials de Catalunya.

En l'enfortiment i la millora del sector

Aportacions a noves lleis i normatives sobre tercer sector, voluntariat, transparència, contractació pública, subvencions, etc.Signatura de tres Plans de Suport al Tercer Sector Social amb el Govern.Organització de 5 Congressos del Tercer Sector Social.Anàlisi de la situació i evolució del sector a través del Baròmetre anual.Desenes d'estudis i jornades sobre avaluació, finançament, gestió de la qualitat, participació, prestació de serveis públics, etc.Impuls d'iniciatives innovadores, com la fundació Hàbitat3 o el projecte m4Social.Pla conjunt amb el Govern per a la internacionalització de les entitats socials catalanes.

FEDERACIONS I ORGANITZACIONS DE LA TAULA DEL TERCER SECTOR SOCIAL

Càritas Catalunya, COCARMI (Comitè Català de Persones amb Discapacitat), COHABITAC, Confederació ECOM, Creu Roja Catalunya, Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya), Coordinadora de comunitats terapèutiques, pisos de reinserció i centres de dia per a drogodependents de Catalunya, Cooperatives d'iniciativa social - Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, ECAS (Entitats Catalanes d'Acció Social), FACEPA (Federació d'Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes), FAFAC (Federació d'Associacions de Familiars d'Alzheimer de Catalunya), FATEC (Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya), Federació Catalana de Drogodependències, Federació Catalana de Donants de Sang, FEICAT – Empreses d'Inserció de Catalunya, Federació Catalana de la Unió Democràtica de Pensionistes, Federació Catalana de Voluntariat Social, FEATE (Federació d'Entitats d'Assistència a la Tercera Edat), FECEC (Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer), FEDAIA (Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència), FEDELATINA (Federación de Entidades Latinoamericanas de Catalunya), FEPCCAT (Federació Catalana de Paràlisi Cerebral i etiologies similars), FEPA (Federació d'Entitats amb Projectes i Pisos Assistits), FOCAGG ( Federació d' Organitzacions Catalanes de Gent Gran, Dones i Família), Federació Salut Mental Catalunya, Fòrum Salut mental a Catalunya, Fundació Catalana de l'Esplai, Fundació Escolta Josep Carol - Escoltes catalans, Fundació Pere Tarrés, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya - Fundació Josep Sans, Moviment Laic i Progressista, ONCE Catalunya, Orde Hospitalari Sant Joan de Déu, UNICEF Comitè Catalunya i Voraviu.

Opinió del lector