L'emprenedoria als CET socials, motor d'ocupació

jornada cet socials post

• Més de 100 persones han participat en una jornada de Dincat-Associació Empresarial d'Economia Social sobre com els CET socials s'estan reinventant i obrint noves línies de negoci per adaptar-se a les noves necessitats del mercat.

Dincat Associació Empresarial d'Economia Social ha celebrat aquest dimarts 26 de novembre la jornada "L'emprenedoria als Centres Especials de Treball (CET) socials. El repte de ser motor d'ocupació" a la Secretaria General de Joventut. La trobada ha donat a conèixer els resultats del Programa d'Emprenedoria social per a Centres Especials de Treball, promogut per Dincat i que ha rebut el cofinançament del Servei d'Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu.

Aquest programa ha permès elaborar propostes perquè els CET siguin més competitius i continuïn sent capaços de crear més llocs de treball per a persones en risc d'exclusió social. El projecte és una prova pilot amb 14 CET socials, empreses sense ànim de lucre que donen feina a persones amb discapacitat intel·lectual o de desenvolupament o amb trastorn mental amb especials dificultats per incorporar-se al mercat ordinari. Actualment a Catalunya, hi ha gairebé 6.000 persones amb especials dificultats que tenen el seu lloc de feina en un CET.

A través d'aquest programa els participants han tingut l'oportunitat de rebre formació gerencial i mentoring per part de l'escola de negocis EADA. Dincat també ha promogut espais de benchmarking i aliances de col·laboració. "Aquest és un autèntic exemple d'iniciativa en el marc de l'economia social des de les entitats sense ànim de lucre. La situació actual ens aboca a diferents reptes per a la millora de la competitivitat: les retallades en les subvencions, els problemes financers que ens trobem com qualsevol altra empresa i la necessitat de revisió del model de treball protegit, que actualment presenta algunes desviacions que cal corregir" ha assegurat Lola de la Fuente, presidenta de Dincat Associació Empresarial d'Economia Social.

"Des de la societat civil tenim molt clara quina és la nostra missió, continuar creant llocs de treball per als col·lectius amb especials dificultats, però no ho podem fer sols, necessitem el suport de l'Administració. És per això, que demanem una actitud ferma i valenta per afavorir la igualtat d'oportunitats, aplicant polítiques de discriminació positiva que evitin o compensin els desavantatges i dificultats amb què es troba una persona amb diversitat funcional" ha reforçat en la mateixa línia la presidenta de Dincat, Rosa Cadenas.

Les reivindicacions de Dincat les ha recollit Ramon Bonastre, secretari d'Ocupació i Relacions Laborals del Departament d'Empresa i Ocupació. "Per al Govern és una prioritat absoluta que teníem, tenim i tindrem. Compartim que no podem quedar-nos com fins ara i que és necessari una revisió del model de treball protegit, que inclogui reformes legislatives, canvis en la distribució dels recursos i una millora de la competitivitat dels CET".

Els 14 projectes d'emprenedoria social d'entitats que pertanyen a Dincat són:

- Conservadora de productes vegetals de TAC Osona (Associació Sant Tomàs)

- Ecobotiga Aspronis (El Vilar)

- Conreu ecològic (Fundació Verge de la Cinta)

- Els horts de l'Heura: un projecte d'agricultura social (L'Heura)

- Projecte Hortae (CEE Tramuntana)

- Servei de càtering Shuup (ACIDH)

- Servei de manipulats (Ampans)

- Àuria jardineria (Taller Àuria)

- Impuls-net, neteja industrial (Molí d'en Puigvert)

- Prestació de serveis a establiments i serveis domiciliaris per a gent gran  (Fupar)

- Kit de dibuix infantil (Gureak Aran)

- La Colònia. Casa de colònies amb valor social (Associació Alba)

- Transport i transferència de residus no perillosos (Fundació El Maresme)

- Infusions TEB (Taller Escola Barcelona)

Opinió del lector