Entitats de discapacitats adverteixen que difícilment suportaran un altre impagament com el de juliol

Dincat impagaments

Les federacions i patronals representatives de la discapacitat i el trastorn mental a Catalunya, Ecom, Dincat, Ammfeina i Actas, demanen a la Generalitat que tingui en compte la fragilitat del col·lectiu atès.

Ecom, Dincat, Actas i Ammfeina, que representen persones amb discapacitat i trastorn mental, asseguren que la confirmació dels impagaments anunciats pel Departament de Benestar Social i Família del mes de juliol posa les entitats prestadores de serveis en situació límit, ja que a aquesta situació cal sumar-hi l'ofec que ja patien a causa de les darreres retallades i el retard en altres pagaments. Així mateix, confien que la Generalitat mantindrà els pagaments d'agost, tal com va afirmar el conseller de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, en la reunió mantinguda amb les entitats i les patronals del tercer sector el passat dilluns 30 de juliol, així com el compromís de retornar el deute de juliol al més aviat possible.

L'impagament als centres concertats afecta directament una quarantena de les 144 entitats de Catalunya aplegades a Ecom que atenen persones amb discapacitat física, i que sumen en total de 3.600 places i 2.000 professionals. Dincat i Ammfeina, que apleguen 325 entitats de la discapacitat intel·lectual i persones amb trastorn mental i atenen 31.000 persones, manifesten que una tercera part dels seus membres tenen dificultats totals o parcials per fer front als pagaments.

Les Federacions i patronals representants de la discapacitat demanen a la Generalitat que busqui solucions ràpides als seus problemes de tresoreria per poder complir els seus compromisos amb les entitats que estan gestionant els serveis socials i l'atenció a les persones. En aquesta situació, Rosa Cadenas, presidenta de Dincat remarca la necessitat també "de treballar juntament amb l'Administració per aconseguir solucions financeres i de funcionament que permetin aquestes entitats enfocar el seu futur adequadament".

La setmana passada, les organitzacions empresarials i entitats del sector català d'atenció a les persones van consensuar un document de 10 propostes unitàries davant del possible ajornament d'aquests pagaments.

Més informació

Opinió del lector