Engeguen un projecte d’envelliment actiu per atendre i acompanyar gent gran amb intel·ligència límit

logo Acidh

• L’associació acidH prepara un programa perquè les persones afectades per IL no hagin d’anar a llars d’avis convencionals on no s’atenen les seves necessitats

• L’entitat també posa en marxa una campanya de sensibilització adreçada als i les professionals de la medicina i l’educació per establir aliances i millorar la detecció dels afectats per intel·ligència límit

• L’acidH, que des de fa 23 anys acompanya persones amb IL i els seus familars al llarg de les diferents etapes vitals, presenta el 30 de novembre en una jornada els seus reptes de futur

• Es calcula que al voltant del 2% de la població a Catalunya està afectada per intel·ligència límit, però tot i aquesta xifra un dels grans problemes és la invisibilització del col·lectiu i el desconeixement sobre què és la IL

• La jornada de dijous comptarà amb una conferència de l’epidemiòleg Jordi Sunyer, que avançarà els seus estudis sobre la relació entre la contaminació ambiental i el deteriorament del cervell

 

Dimarts, 28 de novembre.- Millorar la visibilització de les persones amb intel·ligència límit, augmentar i millorar el diagnòstic d'aquesta discapacitat i estendre l'atenció i acompanyament de les persones que la pateixen a la totalitat de les etapes de la vida, des de la infància fins a la vellesa. Aquests són els principals objectius de futur que es marca l'Associació Catalana d'Integració i Desenvolupament Humà (acidH) i que es donaran a conèixer en el marc de la seva jornada anual, que se celebra aquest dijous 30 de novembre.

Entre els diferents projectes que l'entitat té a punt d'engegar, hi ha la posada en marxa, a partir del mes que ve, d'un programa d'envelliment actiu que evitarà que quan ja tenen una edat avançada, les persones amb intel·ligència límit hagin de ser ingressades en llars d'avis conjuntament amb persones que no tenen cap discapacitat. Les persones amb intel·ligència límit tenen un procés d'envelliment més ràpid que la resta i no se senten còmodes en una residència amb altres persones que en alguns casos poden tenir una edat molt superior i tenen necessitats molt diferents. Per això, el programa els permetrà continuar vivint en els seus pisos de tota la vida en un règim de "llar residència", és a dir, seran pisos tutelats dels quals ells no tindran la clau i que tindran uns horaris de tancament i obertura. Aquest canvi anirà acompanyat d'un pla d'activitats específicament pensades perquè aquestes persones no perdin capacitats ni habilitats i se sentin realitzades, com tai-txí, pintura o manualitats.

AcidH atén actualment persones amb IL des de la seva infància fins a l'edat adulta, però ara mateix no compta amb recursos específics per a la tercera edat. Aquest projecte respon a la necessitat d'estendre l'acompanyament a persones amb IL al llarg de tota la seva vida.

Un altra línia de treball que ja està desplegant l'associació és la millora de la detecció de les persones amb IL. Per això, l'entitat vol implicar de manera decidida els sectors de la medicina i l'educació. La idea és millorar la formació sobre la IL dels professionals de l'educació i de la sanitat perquè es puguin detectar més i millor les persones afectades i així poder-les reconduir el més abans possible cap als recursos específicament creats per a elles. Durant el primer trimestre de 2018 ja hi ha previstes trobades amb diversos centres educatius.

Una companyia de teatre formada per persones amb IL

Un altre dels projectes que arrencaran en breu és la creació d'una companyia estable de teatre formada per persones amb IL, però inclusiva i que integrarà també veïns i veïnes de Gràcia, on l'acidH té la seu. Aquest projecte té com a punt de partida les classes de Teatre Adaptat acidH, un programa que fa servir el teatre com a eina per millorar les habilitats socials de persones amb Intel·ligència Límit. El programa, que compta amb la col·laboració desinteressada de l'actor Toni Albà com a formador, arriba enguany arriba a la segona edició amb molt d'èxit entre els alumnes.

Tots aquests projectes es donaran a conèixer dijous en el marc de la jornada anual de l'acidh, que també reconeixerà la tasca dels equips tècnics i voluntaris i agrair el suport dels 346 socis que té l'entitat. Durant l'acte, hi haurà una xerrada del cap del programa de Salut infantil de l'Institut de Salut Global de Barcelona i catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra, Jordi Sunyer. La seva ponència, "Pol·lució atmosfèrica i dèficit d'aprenentatge i demència", versarà sobre la relació entre la contaminació ambiental i el deteriorament del cervell humà. La jornada també serà un primer homenatge a la històrica fundadora i expresidenta de l'entitat, Montserrat Baró, que va morir el setembre. Un cop finalitzat l'acte, se servirà un còctel del servei de catering Shuup, un innovador servei de menjars coordinat per un equip de cuiners i cambrers que té com a objectiu facilitar la inserció laboral de persones amb discapacitat.

Un 2% de la població té Intel·ligència Límit

Es calcula que al voltant del 2% de la població a Catalunya està afectada per intel·ligència límit, però tot i aquesta xifra un dels grans problemes és la invisibilització del col·lectiu i el desconeixement sobre què és la IL. Les persones amb IL són aquelles que les seves capacitats intel·lectuals es troben just per sota del que es considera normal segons la Organització Mundial de la Salut. Presenten dèficits en la capacitat adaptativa almenys en dues de les següents àrees: comunicació, cura personal, vida domèstica, habilitats socials i interpersonals, utilització de recursos comunitaris, autocontrol, habilitats acadèmiques, treball, oci, salut i seguretat. Aquests dèficits fan que siguin especialment vulnerables, amb dificultats personals, socials, educatives i laborals per a enfrontar-se a les exigències de l'entorn. La principal funció de l'acidH és la prestació de serveis a les persones afectades i a les seves families per cobrir les seves necessitats a nivell social, laboral i formatiu i per millorar la seva qualitat de vida. Actualment l'acidH atén més de 600 usuaris i usuàries.

Per ajudar a donar a visibilitzar les persones afectades per IL, l'artista Núria Guinovart ha cedit una obra realitzada expressament per a l'associació que es subhastarà durant l'acte.

Opinió del lector