Dincat, TMB i la Universitat Ramon Llull s’uneixen per millorar l’accessibilitat cognitiva als transports metropolitans de Barcelona

foto

• Es tracta d'un grup de treball que avalua els entorns i els seus usos, des de la senyalística fins als espais físics.

Dincat participa al grup de treball juntament amb TMB i la Universitat Ramon Llull per tal de millorar l'accessibilitat cognitiva de la xarxa de transports metropolitans de Barcelona.

Fins ara, unes quantes persones amb discapacitat intel·lectual de l'Observatori de Drets de Dincat, juntament amb Romà Javierre, Responsable de Ciutadania i Accessibilitat de la Federació, han començat per avaluar l'accessibilitat cognitiva de la línia 3 del metro de Barcelona, una de les més transitades pels turistes.

En aquesta pràctica s'han avaluat, entre d'altres, la senyalització, els serveis d'informació i màquines, davant els quals les persones amb discapacitat intel·lectual tenen dificultats per comprendre aquesta informació.

Aquest grup de treball pretén, especialment, millorar les condicions de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual, però planteja solucions des d'una òptica de «disseny per a tothom», on l'accessibilitat representa una oportunitat de millora per a totes les persones.

Sobre l'accessibilitat cognitiva

Les barreres físiques o arquitectòniques són les més visibles per a la ciutadania en general i són les que s'utilitzen amb freqüència per a denunciar, que l'accessibilitat universal no està plenament garantida per a totes les persones. Tanmateix, existeix un desconeixement majoritari del que implica el concepte 'accessibilitat universal' i que va molt més enllà de l'accés físic.

Un dels conceptes més desconeguts per a la societat i per a les administracions, és el d'accessibilitat cognitiva, que significa que les persones entenguin el significat del seu entorn, dels objectes i puguin entendre la informació que els envolta. Les persones amb dificultat de comprensió o discapacitat intel·lectual són les principals beneficiàries de l'accessibilitat cognitiva, tot i que també poden ser útils per a la resta de persones.

Opinió del lector