Dincat celebra la seva Assemblea General

foto

• El dijous 28 de juny Dincat va dur a terme l'Assembla General Ordinària anual, amb la presència i participació de Francesc Iglesies, Secretari d'Afers Socials i Famílies.

• Es van aprovar les accions realitzades al 2017, els comptes anuals i el Pla d'acció i el Pressupost per al 2018.

El passat dijous 28 de juny, la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona, va acollir l'Assemblea General de Dincat, on es van aprovar els comptes, el pressupost, la memòria 2017, el Pla d'Acció 2018 i el Pressupost 2018.

Abans de començar l'assembla, Fernando Fantova, consultor social, va realitzar una conferencia sobre el "Movimiento Asociativo de la discapacidad intelectual: de la protección a la inclusión". El fil conductor de la xerrada van ser els següents 8 temes: Discapacitat, Associacions, Protecció, Serveis, Drets, Diversitats, Inclusió i Moviments.

Començant pel primer punt, Fantova va exposar que la discapacitat és relativa, ja que depèn molt de les limitacions que existeixen a l'entorn i de com es relaciona la persona en el mateix. D'aquí la necessitat de treballar per un entorn inclusiu.

Seguint pel següent punt, Fantova va explicar que les associacions sorgeixen de la preocupació de voler millorar la qualitat de vida d'algunes persones que, fins fa poc, estaven invisibilitzades. "Les associacions de persones amb did sorgeixen per protegir les persones amb discapacitat intel·lectual; segons avancen les organitzacions, s'introdueixen conceptes com la normalització i la inserció".

L'exemple dels castellers ajuda a explicar la diversitat; per construir-lo, cal gent de diverses característiques, edat, capacitats; si totes les persones fossin iguals seria impossible aixecar-lo; a la societat, igual, cal gent diversa que es complementi. "Es podria construir un 'castell' si totes les persones fossin l'enxaneta?" i afegeix "si totes les persones fóssim iguals, la societat no funcionaria", va remarcar.

Segons Fantova, "les entitats han aconseguit un gran èxit en la protecció i en la posada en marxa de serveis; en canvi no hem estat efectius en assolir la plena inclusió del nostre col·lectiu".

En la última part de la xerrada, Fantova va remarcar que teixir i enfortir aliances amb altres col·lectius i moviments socials és fonamental per tal d'aconseguir la plena inclusió de les persones. "Si continuem en el nostre nínxol, ens convertirem en més conservadors; cal que interactuem en altres moviments; hem de ser un actor social compromès amb el nostre territori i comunitat", va concloure.

Inici de l'assemblea

Francesc Iglesies, Secretari d'Afers Socials i Famílies, va compartir la taula inaugural amb Rosa Cadenas, presidenta de Dincat i Pepa Muñoz, Secretaria de Dincat.

El Secretari d'Afers Socials i Famílies, va obrir l'assemblea parlant dels canvis que s'impulsaran en el programa d'autonomia a la pròpia llar i va anunciar que la propera reunió del CODISCAT (Consell de la Discapacitat de Catalunya), es farà abans que acabi l'any. Iglesies va remarcar que "si realment volem posar la persona al centre i treballar la inclusió, hem de pensar en la família i tots els sistemes de configuració existents dins la comunitat".

Jordi Corminas, Director Tècnic de Dincat, va presentar la memòria de gestió 2017 en la que es destaca que al llarg de l'any, l'àrea de Drets i Suport a la capacitat jurídica, conjuntament amb la situació sociopolítica viscuda, ha realitzat un increment considerable de les seves Accions. Potenciant el Dret de Participació de les Persones amb DID respecte a la Defensa dels seus Drets.

Dincat, fet molt destacable i clau per les Pròpies Persones amb DID, és que ha estat escollida per ser membre del Consell Assessor de l'Estructura de Drets Humans de Catalunya, promogut pel Síndic de Greuges i l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC). Per Acord de Govern al mes de setembre es va encarregar a la IDHC l'elaboració d'un Pla de Drets Humans de Catalunya en el qual Dincat és partícip. El representant de Dincat, és un tècnic de Dincat amb DID que té el suport indirecte de la Tècnica Referent de Dincat de l'Àrea de Drets.

Amb la presentació de Corominas, també es va destacar que els Serveis i suports a les Persones amb DID en la seva vida adulta entomen un repte fonamental: El Dret a la Vida Independent i a la Inclusió en la Comunitat, respecte el Model de Drets que marca la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb DI. El 2017, Dincat ha treballat per donar extensió a aquesta transició al Model Comunitari, amb l'objectiu que les Persones amb DID, puguin gaudir de Suports Personalitzats en el seu Entorn Natural.

Reptes i propostes

El Pla d'Actuació per al 2018, va ser explicat pel gerent de Dincat, Albert Tarradellas, que mitjançant una presentació elaborada, va exposar els principals reptes per assolir durant aquest any 2018.

El Pla d'Acció de Dincat per al 2018, contempla un seguit d'accions i projectes basats en la Convenció de NNUU per les persones amb discapacitat.

El gerent de Dincat, va posar èmfasis en l'Article 4. Obligacions Generals, en el qual determina que l'Estat es compromet a assegurar i promoure el ple exercici de tots els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones amb discapacitat, sense discriminació alguna per motius de discapacitat.

Els reptes de la Federació són, per tant, incidir en què l'Estat compleixi amb tots i cadascun dels articles de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat.

Opinió del lector