Com fer-te voluntari

voluntariatPer a ser voluntari/a d’una entitat cal:

  • Tenir més de 18 anys.
  • Tenir estabilitat emocional, responsabilitat i compromís per al desenvolupament de l’activitat voluntària.
  • Disposar de temps suficient per desenvolupar una activitat voluntària.
  • Ser confident.
  • Tenir una actitud positiva, oberta i compromesa.

Si vols fer-te voluntari/a d’una entitat del sector de la discapacitat intel·lectual, visita les Entitats i serveis que hi ha prop del teu lloc de residència, coneix la seva missió i el seu projecte i posa’t en contacte amb ells.

Quan una persona s’ofereix a col·laborar voluntàriament en una entitat té unes expectatives concretes que els responsables de l’entitat han d’orientar cap a un servei, activitat o programa que s’ajusti al seu perfil i característiques personals. Prèviament, però, cal que l’entitat faci una anàlisi de les necessitats del centre i una bona planificació de les possibles tasques de voluntariat.

La persona voluntària ha de saber què és el que s’espera de la seva aportació, per tal que decideixi si vol continuar a la mateixa entitat o bé buscar-ne una altra, en funció dels seus interessos i motivacions.

El paper de les persones voluntàries és complementària a la tasca dels professionals, però mai no ha de ser considerada mà d’obra barata ni substituta de la feina del professional. Per evitar que una mala interpretació pugui generar tensions en l’equip, és important tenir ben definits els drets i els deures del voluntari.

És necessari també que les entitats i el voluntariat basin les seves accions en l’ètica de la relació. Ètica en les relacions entre les persones, entre persones i l’entitat i entre les pròpies entitats.

Recorda: El voluntariat és el principal nexe d’unió entre l’entitat i la societat, i té un gran poder de canvi social.